Uppsala franska filmfestival

 

 

 

Uppsala franska filmfestival arrangerades ursprungligen av Alliance française och Fyrisbiografens vänner, i samarbete med Franska Institutet och Fyrisbiografen med stöd av Uppsala kommun. Idéen kom i samband med två jubileer: 120 års jubileum för Alliance française och 100 år för Fyrisbiografen. Den första franska filmfestivalen (FFF) startade den 18–20 mars 2011. Organisationen var den samma 2012. Festivalen tog ett uppehåll 2013.

 

2014 och 2015 arragerades festival av Alliance française och flyttade till Slottsbiogfrafen. Sedan 2016 är festivalen ett samarbete med Alliance française och Institut français Suède med stöd av Kulturförvaltningen i Uppsala kommun och Kultur och bildning, Region Uppsala. Festivalen hölls 2014 och 2015 i mars. Sedan 2016 äger festivalen rum i november.

Ändamålet med FFF är att främja spridningen av filmer från Frankrike och den franskspråkiga delen av världen.

 

Programmet för Uppsala franska filmfestival består av en del förhandsvisningar, filmer som sällan visas i Sverige och ibland klassiker. Som exempel från tidigare år kan nämnas Solar / Soleils (bilden) av Dani Kouyaté från Burkina Faso och fransmannen Olivier Delahaye visades på festivalen 2015 och för första gången kunde en regissör närvara, Min vän Antoine / Dans la cour av Pierre Salvadori (2014) och Benda Belili av Renaud Barret och Florent de La Tullaye (2010) om ett band från Kinshasa som erövrar musikvärlden.

 

I styrgruppen ingår Philippe Collet (programansvarig), Estelle Duluc, Sophie Guitard, Asfaw Hunde, David Naïm, Laëtitia Forget, Adeline Mercier, Carola Lindbäck och Pernilla Boström (grafisk formgivning).

 

Alla filmälskare hälsas välkomna!

Alliance française

Alliance française är en världsomfattande förening som grundades i Paris 1883. Blott åtta år senare, 1891, bildade några eldsjälar Alliance française d’Upsal.

Alliance française är helt fri från politisk eller religiös anknytning och har till syfte att främja intresset för det franska språket och de franskspråkiga ländernas kultur.

Alliance française erbjuder ett rikt och varierat program. Man behöver inte vara perfekt i franska för att delta. En del aktiviteter är helt på svenska. Alla intresserade är välkomna!

 

Läs mer på http://af-upsal.org

 

För mer information kontakta medlemsombud Ingalill Ek, 070-274 62 38, ingalill.s.ek@gmail.com