Get the program in pdf

1918 var på många sätt ett exceptionellt år. Första världskriget tog slut men då spreds även den fruktansvärda spanska sjukan. Ingmar Bergman skriver i första meningen av sin biografi Lanterna magica “Då jag föddes i juli 1918 hade mor spanska sjukan, jag var i dåligt skick och nöddöptes på sjukhuset”. Så började livet för regissören som anses vara en av filmhistoriens största. Som hyllning till hans arbete och för att fira hundraårsminnet av hans födelse visar vi tre filmer i hans barndomsbiograf.

Léon Morin präst

 • Léon Morin präst
  Lördag November 24, 12H30
  Léon Morin präst

  Léon Morin präst

  Av Jean-Pierre Melville

  Lördag November 24, 12H30

 • Med den här filmen vill vi associera till en av hans favoritteman: tro. Hösten 1961 började han produktionen av Nattvardsgästerna som visar prästen Tomas Ericssons smärtsamma förhållande med en ateistisk kvinna, Märta. Men i motsats till prästen, som har förlorat sin tro, hävdar Léon Morin det omöjligt i att en av hans troende, Barny, tycks vilja ifrågasätta det. Melvilles film visades första gången i Sverige den 23 april 1971 på TV1, idag SVT1. Den filmen återspeglar den djupa existentiella krisen som många av deras samtida gick igenom.

Fest i byn

 • Fest i byn
  Söndag November 25, 20H30
  Fest i byn

  Fest i byn

  Av Jacques Tati

  Söndag November 25, 20H30

 • En film som Bergman älskade. Bergman upplevs ofta som en stram och sträng författare, men han älskade styrkan i den komiska och burleska filmkonst som Tati representerade. Bergman leker själv med den här genren i För att inte tala om alla dessa kvinnor. 1947, samma år som Fest i byn gick upp på biograferna, regisserade Bergman Skepp till Indialand. Han var då 29 år och det var hans tredje film.